Sportoktatói tanfolyam búvároktatóknak. Most akkor kell, vagy sem?

A mai napig eléggé megosztja a búvároktatói társadalmat, hogy el kell-e végezni a sportoktatói tanfolyamot, avagy sem. Felkerestem Sopronyi Richárdot, aki a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Neki tettem fel kérdéseimet:

Vágjunk a közepébe! Most akkor kell-e sportoktatói tanfolyam egy búvároktatónak, vagy sem?

 • Határozottan kijelenthetem, hogy kell. 2004-ben született a sporttörvény, ami határozottan előírja, hogy csak abban az esetben oktathat egy búvároktató, ha elvégezte a búvár sportoktatói tanfolyamot és azután sikeres vizsgát tett. Ebből a törvényből különösen a 2.§ paragrafus az érdekes, ami pontosan kimondja, hogy szükség van rá.

Annak idején hogyan fogadták, az oktatók a változást?

 • Az első időkben senki sem gondolta komolyan, sokan ellenkeztek ellene. Véleményük szerint a nemzetközi búvárminősítés felülírja a hazai szabályokat, törvényeket, ezért ez rájuk nem érvényes. Ők nem is végezték el a tanfolyamot. Pedig sajnos erről szó sincs. A hazai törvények mindenkire vonatkoznak. Néhányan azt gondolták, hogy ez csupán azokra vonatkozik, akik tagjai a Magyar Búvár Szakszövetségnek. Természetesen nem volt és a mai napig nincs ilyen kitétel. Ismétlem, a törvény az összes búvároktatóra vonatkozik. Vannak, akik azért nem tervezték a beiratkozást, mert az egész tanfolyam csak a versenyzők felkészítéséről és a versenyzésről szól.

Van-e arról pontos statisztikád, hogy hány aktív búvároktató dolgozik most hazánkban és mennyien végeztük el a sportoktatói tanfolyamot?

 • Azt, hogy idén hány aktív oktató van, azt csak megtippelni tudom. Kb. 500-600 aktív búvároktatót saccolnék, aki oktat. A sportoktatói tanfolyamot végzett búvároktatók számát egészen pontosan tudom. Ez 150-160 fő jelenleg. Ők azok, akik 2004 óta elvégezték a tanfolyamot, tehát elképzelhető, hogy bizonyos részük azóta már nem oktat.

Ez nem tűnik soknak! Ki ellenőrzi azt, hogy az adott búvároktató rendelkezik-e az oktatáshoz szükséges igazolással? Ha valaki nem rendelkezik, akkor az milyen büntetéssel jár?

 • Tudomásom szerint,ennek az ellenőrzése nem megoldott, de búvárbalesetek, egyéb bejelentések során a hatóságok ellenőrzik az adott búvároktató jogosultságait, amely alapján szükség esetén eljárnak vele szemben.

Amennyiben az ellenőrzés nem megoldott, könnyebben megérthető,, hogy a búvároktatók többsége miért nem rendelkezik ezzel a bizonyítvánnyal. Ennek ellenére szerinted érdemes elvégezni?

 • Több dolog miatt is szükséges a sportoktatói tanfolyam elvégzése! Úgy gondolom, hogy hiába nincs ellenőrzés, ha esetleg valami probléma adódik a tanulóval a tanfolyam alatt, esetleg valami baleset történik, a rendőrség meg fogja nézni, hogy a búvároktató rendelkezik-e a szükséges bizonyítványokkal, többek között a sportoktató tanfolyam elvégzését igazoló papírral is. Ezen felül sok hasznos dolgot is lehet tanulni ezen a tanfolyamon. Igaz, oda kell figyelni, hogy az ott elhangzottakat miként tudod beleilleszteni a saját oktatásodba. Az sem elhanyagolandó, a leendő, jövőbeli új búvárok is nagyobb bizalommal fordulnak egy búvároktató iránt, aki sportoktató is. Ebből a szempontból még marketing értéke is van.

Mennyi idős egy ilyen tanfolyam és miből áll?

 • A tanfolyamot 1 év alatt lehet elvégezni. Elméleti, gyakorlati részből és vizsgából áll. Az elméleti oktatást az erre kinevezett cégek tarthatják. A gyakorlati részt nem kell teljesíteni, mert aki rendelkezik búvároktatói igazolvánnyal -bármelyik elismert rendszerből-, annak a Magyar Búvár Szakszövetség leigazolja a gyakorlati oktatás meglétét, mivel azt a búvároktatói tanfolyamon már elvégezte. A gyakorlati vizsgát a Szakszövetség szervezi, ami általában 1 napos.

Ez azt jelenti, hogy miután búvárotató lettem, még egy évig nem oktathatok, mert nincs meg a sportoktatói minősítésem?

 • Nem, erről szó sincs. Szerencsére elég igazolni azt, hogy beiratkoztál gy ilyen tanfolyamra és már legálisan oktathatsz itthon.

Mennyibe kerül egy ilyen tanfolyam?

 • A jelenlegi pontos árakat nem tudom, általában 150 ezer forinttól kezdődnek.

Néhány oktatóval beszélgettem erről, akik szerették volna elvégezni a képzést, de sajnos nem indított búvár sportoktatói tanfolyamot egyik oktató cég sem az érdeklődés hiánya miatt.

 • Igen, sajnos előfordulhat, hogy nem indul a meghirdetett tanfolyam. De ez egy kicsit olyan, mint a tyúk és a tojás esete. Ha nincs elég jelentkező, akkor nem indul tanfolyam. Viszont, ha nem indul tanfolyam, akkor nem lesz rá jelentkező. Ezek a tanfolyamok általában szeptember-október környékén indulnak, tehát ezt megelőzően érmes keresni.

Néhány saját gondolat a végére:

 • Ricsivel a megkeresésemre azonnal reagált és ezek után már másfél órával tudtam találkozni vele, mikor is meg tudtuk beszélni a részleteket. Köszönöm neki a gyors reagálást, a pozitív hozzáállást.
  A beszélgetésből teljesen egyértelműen kidül, hogy a sportoktatói tanfolyam elvégzése nem választható “móka”, hanem kötelező azt elvégezni, hiszen valóban törvény írja elő a meglétét. Lehet hosszan vitatkozni azon, hogy ez mennyire hasznos, vagy sem. Ettől függetlenül kötelező elvégezni.
 • Arról nem is beszélve, hogy elég kellemetlen lehet az, mikor egy búvár balesetnél magyarázkodni kell, hogy miért nem rendelkezünk a sportoktatói bizonyítvánnyal.
 • Beszélgetésünk alatt Ricsi elmondta még, hogy a Szakszövetség a mai napig folyamatosan dolgozik azon, hogy ezt a tanfolyamot minél egyszerűbben és gyorsabban el lehessen végezni minden búvároktatónak!
 • Én ezt a vizsgát 2007-ben tettem le, akkor még teljesen mások voltak a feltételek, valamivel egyszerűbb volt. Igaz, eltelt azóta 10 év, de egyre határozottan emlékszem! Az akkori vizsgáztatók a lehető legjobb szándékkal álltak hozzánk, vizsgázóhoz. A vizsga alatt próbáltak olyan kérdéseket feltenni nekünk, ami szorosan kapcsolódott a búvártanfolyamokhoz, rekreációs búvárképzéshez. Hiába volt edzéssel, versenyzéssel kapcsolatos a vizsgakérdés, ők teljesen mást kérdeztek, olyat, ami szorosan kapcsolódott a búvároktatáshoz.
 • A netet böngészve valóban már elérhető egy-egy sportoktatói tanfolyam 150.000.- forinttól, de erre még rájön egy 40.000.- forintos vizsgadíj is. Így már közel 200.000.- forint lesz a vége.
  Mivel csak megfelelő létszám esetén indul tanfolyam, ezért jó lenne létrehozni egy fórumot, ahol össze tudnák hangolni a búvároktatók a jelentkezésüket. Ha esetleg lenne ötleted ennek megoldására, kérlek, írj nekem és én közzéteszem.

Ezt a cikket a www.buvaroktatotanfolyam.hu oldalamról hoztam

Comments

comments


Hozzászólások lezárva.

 
 

Megtalálsz minket